Het koor

Repetities

Algemeen
We oefenen samen op dinsdagavond in Boogie Woogie, centrum voor kunst en cultuur, Roelvinkstraat 2, 7101 GN Winterswijk. De foyer is vanaf 19.30 uur open en gastvrouw Yvonne van der Meer is dan aanwezig voor eventuele vragen. We beginnen de repetities om 20.00 uur in de zaal. Na een korte pauze rond 21.00 uur gaan we door tot 22.00 uur. Dan is er een gezellige afterparty met hapjes, drankjes en om de week onze eigen Karaokeshow. Aanwezigheid op de repetities is gewenst maar niet verplicht. Afmelden hoeft niet. Je wordt wel geacht je partijen te kennen als je op de repetitie komt.

Nieuwe leden
Als je er net bij bent, moet je rekening houden met een kennismakingsperiode van enkele maanden tot een jaar, waarin je je stempartijen moet aanleren. Hierna staat hoe dat in zijn werk gaat:

De songcoach leidt de repetities en de optredens en studeert de nieuwe songs in. De repetities zijn bedoeld zijn om het repertoire steeds weer samen door te zingen, zodat de songs ‘ingeslepen’ worden. Het gaat hier om de kracht van de herhaling. Als je tijdens deze repetities merkt dat je stempartij er nog niet helemaal stevig in zit, kun je die zelf thuis nog even goed doornemen. Tijdens de generale repetities kan de songcoach dan de laatste puntjes op de i zetten.

Oefenschema
RockPops heeft een groot repertoire, dat niemand in zijn geheel vlekkeloos uit het hoofd kan leren. We werken daarom altijd van optreden naar optreden (zo’n vijf keer per jaar). Daarvoor maakt de songcoach regelmatig een nieuw oefenschema met de songs die we voor het komende optreden gaan instuderen. Het oefenschema wordt via e-mail toegezonden. Daar kun je je dan op concentreren. Voor deze songs geldt, dat je wordt geacht je stempartijen en de teksten te kennen als je op de repetitie komt. Leden die minder dan een jaar bij RockPops zijn, kunnen wat meer tijd nodig hebben om zich deze songs eigen te maken en mogen de teksten er nog even bijhouden.

Top 10-en
Incidenteel is de periode tussen twee optredens te lang en is het steeds weer herhalen van dezelfde songs wat eentonig. Dan lassen we één of meer Top 10-en in, die door de leden zijn ingediend. Dat wordt via e-mail kenbaar gemaakt. Ook voor deze songs geldt, dat je wordt geacht je stempartijen te kennen als je op de repetitie komt. Leden die minder dan een jaar bij RockPops zijn, kunnen wat meer tijd nodig hebben om zich deze songs eigen te maken. Je kunt trouwens zelf ook je favoriete top tien insturen aan de songcoach via  j.kempel@upcmail.nl.

Jukeboxen
Als er tijd over is aan het einde van de repetities, nemen we ook – willekeurig – de andere nummers door die op het repertoire staan. Dat noemen we jukeboxen. En dat betekent dan weer dat je je álle nummers – langzamerhand en in je eigen tempo – ook (weer) zo goed mogelijk, eigen moet gaan maken. Een hele klus!

Nieuwe songs
We studeren tenslotte zo’n vijf nieuwe songs in per jaar. Je krijgt het muziekbestand en de tekst een week tevoren aangeleverd. Op welke repetitie dat gebeurt en wanneer we de song gaan instuderen, kun je lezen in het oefenschema of per e-mail. Voor deze songs geldt bij uitstek, dat het van belang is je stempartij te kennen als je op de repetitie komt.

Opstelling stemgroepen
Bovenaan het oefenschema staat een plattegrond waarop je kunt zien hoe de verschillende stemgroepen op het podium moeten staan. We oefenen niet alleen zo, maar nemen vlak voor de optredens die opstellingen nog eens goed door. Daarbij speelt een rol dat je af en toe voor een song een andere stemgroep kunt kiezen. Dat betekent dat er tijdens de optredens tussen de songs door op het podium wisselingen plaats kunnen vinden en dat is even wennen.